Återbruksfestival

Image

Varmt välkommen till en helg fylld av inspirerande, lärorika och roliga workshops, föreläsningar, samtal och mingel. Återbruksfestivalen är tänkt som en motvikt till Black week och den ohållbara konsumtion som den göder. Hos oss kommer vi istället fokusera på hur vi vårdar, tar hand om, uppskattar och återbrukar det vi redan har. Du kan ta med egna kläder och textilier du önskar arbeta med, men det finns också material på plats att använda. Tillsammans skapar vi förändring, gemenskap, meningsfullhet och kreativitet!

 

Datum: 23-24 november

Tid: 10 - 17 

Plats: Hemslöjdsgården, Läroverksgatan 7, Linköping

Gratis och öppet för alla. Ingen föranmälan, utan det är först på plats som gäller till programpunkterna. Insläpp 9.30. Första programpunkterna börjar 10.00, så kom i god tid.

Du kan vara med på enbart en programpunkt, eller delta på så många du vill under helgen.

Image
Image

WORKSHOPS

 

Re-knit (drop-in)

Ta med ett stickat plagg som du vill förändra! Laga en kofta, klipp av en vante, förvandla en för liten mössa till nåt annat. Plocka upp maskor och sticka en volang. Gör ett par vantar varmare med lockar av ull eller garn. Brodera en text eller förstärk en sula. Det kommer också finnas stickade plagg på plats att utgå från.

Lördag 23/11 kl.10-12.30 + kl.14-15.30 med Karin Sterner

Söndag 24/11 kl.10-12.30 med Karin Sterner

 

 

Lappa och laga (drop-in)

Har fållen släppt, sömmen spruckit och knappen tappats? Enkelt fixat! Har du nött sönder byxknäna och rivit sönder jackan i taggbuskarna? Går bra att laga det också, kom så visar vi hur! Vill du göra lagningen till en uppgradering, kan du använda japansk sashiko eller broderi. Här kan du sy en provlapp eller laga ett plagg på riktigt.

Lördag 23/11 kl.10-12.30 med Nina Bäckman

Söndag 24/11 kl.10-12.30 med Kerstin Nordlinder Arlid

 

 

 

Gör dina egna unika patcher av spillmaterial (drop-in)

I den här workshopen får du prova på att göra din egen patch tillsammans med Carolina Dahlberg, sömmerska och designer. Materialet som används är spillbitar som du sedan syr ihop med varandra och dekorerar som du vill. Kanske vill du sy på pärlor eller broderigarn för att ge din patch sitt unika uttryck. De här tygpatcherna kan du sedan sätta fast på en väska eller jacka, eller varför inte använda som laglapp på något trasigt du har hemma?

Lördag 23/11 kl.10-12.30 med Carolina Dahlberg

 

BARN/UNGA Lagningsarmband – lär dig tre användbara lagningstekniker (drop-in)

Sy ett snyggt armband som dessutom är en påminnelse om tre användbara lagningstekniker. 

Lördag 23/11 kl.14-15.30

 

 

Återbruka med Hemslöjden och Östergötlands stadsmission: Fläta en sittdyna av gamla t-shirts

(insläpp kl.9.30-10)

T-shirtar och tights av trikå som är fläckiga, tunna, har hål och kanske till och med luktar lite illa när en använder dom? Ska vi inte slänga dom ändå… Vi provar att göra något fint och användbart av inte så attraktiv textil. Genom en kombinerad flätning och vävningsteknik tillverkar vi en sittdyna eller grytlapp. Vi använder utsorterade textilier från Östergötlands stadsmission. 

Söndag 24/11 kl.10-12.30 med Evelina Bjurberg

 

 

BARN/UNGA Göra hopprep av gamla lakan (drop-in)

Vi slår hopprep av kasserade lakan och gardiner. Med hjälp av en liten repslagningsmaskin får du tillverka ditt eget hopprep. 

Söndag 24/11 kl.14-15.30

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image

FÖRELÄSNINGAR

 

Inspirationsföreläsning

Lotta Ahlvar

Följ med Lotta på en spaning, där hon föreläser om  mode-och textilvärldens absolut viktigaste fråga, nämligen hållbarhet. Att det är en omställning märks i redan i detaljhandeln, där allt större delar av butiksytorna numera har ett nischat sortiment med ekocertifierade varor eller re-design, men också småskaligt hantverk. Och eget görande och slöjdande är något som får oss att må bra. Miljömedvetna konsumetern riktar sin köpkraft alltmer mot olika upplevelser och workshops som ofta handlar om att göra i gemenskap med andra.

Lördag 23/11 kl.11.30-12.30

 

 

 

Easy ways to have a sustainable closet (in english)

Joana Santos (Fashion PWR)

Joana will host an open talk, sharing her best tips from her book "Easy Ways to Have a More Sustainable Closet." Additionally, you'll find styling inspirations handpicked by Joana to help you make the most of your wardrobe.

Saturday November 23th at 2-3.30 PM

 

 

Länge leve textilierna du redan har!

Karin Falk Dreier - Textilklok

En föreläsning om kläd- och textilvård. Få grunderna i maskin-/handtvätt, vädring och borttagning av lukt. En liten del materialkunskap samt mina bästa knep för både nya och gamla fläckar och smutsiga skosulor. Vare sig du har dina kläder länge i egna garderoben eller skänker/säljer dem vidare eller cirkulerar dem på annat sätt så är det av stor vikt att ta väl hand om dem.

Söndag 24/11 kl.10-11

 

Skavank – laga vårda och uppskatta det gamla och nötta – en föreläsning om våra saker

Isabelle McAllister

I denna föreläsning tar Isabelle med sin publik på en insiktsfull resa där man tittar på våra konsumtionsvanor, historien bakom och ställer sig frågan om varför vi blev ett massproducerande samhälle. Isabelle tar även itu med frågeställningar såsom våra drivkrafter, vad är det som gör att vi shoppar så mycket och varför är det ens värt att tänka på. Både för planetens skull, men också för vårt personliga välbefinnande. Är det kanske så att vi missar något när vi inte har koppling till det vi omger oss med? Inte längre vet hur saker och ting produceras och vilken egenskap de olika materialen har. Under föreläsningen så kommer ni också få handfasta tips om hur man kan lappa och laga sina saker. Vi pratar också om cirkularitet och framtidens designprocesser.

Söndag 24/11 kl.11.30-12.15

 

Panelsamtal: Vad ska vi med mode till?

Kristin Winander (hon/henne) Hemslöjdskonsulent och textil slöjdare och konstnär.

Fredy Samuel Lundh (hon/han/de/dem) Banbrytande folkmusikartist under namnet Fredy Clue och projektledare för Sveriges första ickebinära folkdräkt - Bäckadräkten.

Karin Sterner (hon/henne) Modedesignern som blev slöjdare eller om det var tvärtom. Övertygad om att mode kan finnas och göras på hållbara sätt.

Kerstin Nordlinder Arlid (hon/henne) Folkdräktsömmerska och textilvetarstudent som älskar att lära ut och inspirera andra till att skapa sitt eget utifrån ett folkligt historieperspektiv.

Kläder och mode är en personlig angelägenhet och samtidigt en högaktuell samhällsfråga p.g.a. den stora miljöpåverkan som mode- och textilbranschen har. Hur kan vi skapa mode och uttrycka vår identitet samtidigt som vi är hållbara i vårt sätt att producera, konsumera och cirkulera? Genom att bjuda in människor med olika bakgrund inom mode och textil, vill vi belysa dessa frågor från olika perspektiv och utgångspunkter och skapa en dialog om möjligheterna och utmaningarna inom detta fält.

Söndag 24/11 kl.14-15.30

 

Berättande föreställning: Vad Gömmer Du?

En queer resa genom folkkultur av och med Fredy Clue

När Fredy Samuel Lundh fann folkmusiken var det som att hitta hem. Men vägen till att hitta sig en folkdräkt var en helt annan. I sin alldeles egna Bäckadräkt väver Fredy samman manliga och kvinnliga normer och visar att det är möjligt att tänja på både genusgränser och traditioner. Med Fredys egenskrivna musik på nyckelharpa, sång och beats tas vi med på en personlig resa genom känslor och insikter. Vad gömmer du? är en berättelse om de inre hindren som håller oss tillbaka för att öppna fler och större möjligheter. Föreställningen rymmer berättelser om det queera och traditionella och om hur traditioner kan utvecklas och leva vidare så att de passar fler och hjälper samhället framåt.

Föreställningen är ca 35 min och passar alla åldrar.

Söndag 24/11 kl.16.15

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Återbruksfestivalen genomsförs tack vare ekonomiskt stöd från Postkodlotteriets stiftelse (Grannskapsinitiativet) och Längmanska kulturfonden, samt i samarbete med Östergötlands stadsmission, Fashion PWR och Klimatklubben Linköping. 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden i Östergötland

- ett regionalt centrum för slöjd och konsthantverk