Hemslöjden - Kerstin

Hemslöjden - Kerstin

Skapande skola

  • 13 maj 2014 |

Lyssna på sidans text

 

Slöjden är en del av vårt kulturarv, en i högsta grad levande kulturyttring, och en deltagande kulturform där görandet står i fokus.

Här följer några exempel på områden där Hemslöjden kan vara en resurs i arbetet med Skapande Skola. Se det som förslag! Vi anpassar programmet efter antal elever, deras ålder och hur mycket tid vi har till förfogande. Vi utarbetar gärna program efter just era idéer och ni kan rådgöra med oss när ni planerar och skriver ansökan. Vi har också ett stort kontaktnät bland slöjdare och hantverkare och kan hjälpa er att hitta rätt person att samarbeta med i era projekt.

Återbruk för en hållbar framtid

Att återbruka är ett sätt att motverka överkonsumtion samtidigt som du sparar dina egna pengar. Men vad kan man återanvända och till vad? Vi provar att recycla konservburkar, T-tröjor, plastpåsar och cykelslangar. Med rätt knep och goda exempel lär vi oss hur man kan göra. Material samlar vi in i vår omgivning. Resultatet blir fantasifulla och personliga föremål.

ljus kasse DSCN1105

Slöjden i skogen

Vi lär oss vilka material vi kan hitta i skogen, och vad de kan användas till. Olika träslag, örter och ris, det mesta kan användas till någonting. Vi är ute så mycket som möjligt, med tanke på årstid och väder.

yxa naver skog

Lek och spel

Vi tillverkar spel med spelplan och pjäser, tre i rad, luffarschack och fia. Vi trycker spelplanen på tyg och täljer spelpjäserna. Vi tillverkar en ringfångare, även här trä och textil i kombination. Vi kan fortsätta med att slå hopprep och snören.

lek 1 Lek 2

Världens Slöjd

Genom slöjden kan eleverna lära känna andra länder och kulturer. Slöjdföremålens form och mönster känns igen över kulturgränserna. Exempel på slöjdföremål att tillverka är ett japanskt sashiko-broderi, en orientalisk matta i miniformat, ett turkiskt getkoppel.

broderi skapa

Skapande hantverk och hälsa

Här använder vi långsamma slöjdtekniker för att gå ner i varv. Många upplever skolans värld som stressig och kravfull. Att gå in i en skapandeprocess är ett sätt att koncentrera tankarna på något annat en stund. Vi övar på att vila i broderi eller stickning.

Utsmyckning av skolmiljö

Ett exempel på ett Skapande Skola- projekt med matematik, slöjd och trädgård, där eleverna utsmyckade sin skola med grönsakstabeller.

 artor radisor

En hemslöjdskonsulent/slöjdare kan undervisa en grupp på max 15 elever till en kostnad av 550 kr/lektion. Vi föreslår en tidsåtgång på 80 -90 min/ tillfälle. 1 träff innebär en kort prova-på-aktivitet. De bästa resultaten får vi förstås om vi kan träffa eleverna varje vecka under en längre period. Kostnad för material kommer till, liksom resa 30.50 kr/mil med utgångspunkt från Linköping. Vi kan även ta emot elever på Hemslöjden i centrala Linköping.

För bokningar och frågor kontakta

Nina Bäckman
Hemslöjdskonsulent för barn och unga

Hemslöjden i Östergötland
Storgatan 41
582 23 Linköping
070-640 05 03
Nina.backman@hemslojd.org

Prenumerera på denna RSS-feed

hemslojd

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden bevarar och förmedlar intresset för slöjden

Vi arbetar även för att utveckla slöjden inom länet. Inom föreningarna finns en gedigen kunskap om slöjden och dess lokala särdrag.

Kontakta oss