Super User

Super User

Hemslöjdsgården

  • 12 april 2013 |

På en liten vacker bakgård mellan Domkyrkan och Storgatan ligger Hemslöjdsgården.

Ett gammalt handelsmagasin från mitten av 1800-talet där du kan hyra plats, gå på kurs, se utställningar, lyssna på föredrag och delta i olika aktiviteter.

Barn och ungdom

  • 12 april 2013 |

Hemslöjdskonsulenten för barn och unga arbetar på uppdrag inom skola och fritid

Skapande skola
Slöjden är en del av vårt kulturarv, en i högsta grad levande kulturyttring! Här följer några exempel på områden där Hemslöjden har uppdrag inom ramen för Skapande Skola. Se det som förslag! Vi anpassar programmet efter antal elever och antal lektioner.

Recycling för en hållbar framtid
Att återbruka är ett sätt att motverka överkonsumtion samtidigt som du sparar dina egna pengar. Men vad kan man återanvända och till vad? Vi provar att recycla konservburkar, T-tröjor, lakan och gamla möbler. Med rätt knep och goda exempel lär vi oss hur man kan göra. Material tar vi med hemifrån eller köper på second hand. Resultatet blir fantasifulla och personliga föremål.
Tid: 1 - 12 gånger 80 min.

Hand och språk
I klasser med elever av olika nationaliteter provar vi att använda hantverket som gemensamt språk. Vi använder Slöjdklubbens pedagogiska metod där vi har “Ordskattkistan” som hjälpmedel. Samtidigt som vi tillverkar saker samlar vi på ord som beskriver vad och hur vi gör.
Tid: 4 - 12 gånger 80 min.

Skapande hantverk och hälsa
Här använder vi långsamma slöjdtekniker för att gå ner i varv. Många upplever skolans värld som stressig och kravfull. Att gå in i en skapandeprocess är ett sätt att koncentrera tankarna på något annat en stund. Vi övar på att vila i broderi eller täljande.
Tid: 4 - 12 gånger 80 minuter

Slöjden i skogen
Vi lär oss vilka material vi kan hitta i skogen, och vad de kan användas till. Olika träslag, örter och ris, det mesta kan användas till någonting. Vi är ute så mycket som möjligt, med tanke på årstid och väder. Vi arbetar med tekniker inom både trä och textil.
Tid: 1 -12 gånger 80 min.

En hemslöjdskonsulent/slöjdare kan undervisa en grupp på max 15 elever till en kostnad av 450 kr / lektion. Vi föreslår en tidsåtgång på 80 -90 min/ tillfälle. 1 träff innebär en  kort prova-på-aktivitet. De bästa resultaten får vi förstås om vi kan träffa eleverna varje vecka under en längre period. Kostnad för material kommer till, liksom resa 30.50 kr/mil med utgångspunkt från Linköping. Vi kan även ta emot elever på Hemslöjden i centrala Linköping.
Prisex. Prova-på recycling 40 min = 450 kr + ev. material. Slöjden i skogen 12 gånger 80 min = 10 800 kr + kompletterande material.

Jag tar emot grupper på Hemslöjdsgården för visning och workshop. Jag anordnar även fortbildning för pedagoger.


 

Välkommen med era önskemål! Nina Bäckman

Kontakta Nina Bäckman

Prenumerera på denna RSS-feed

hemslojd

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden bevarar och förmedlar intresset för slöjden

Vi arbetar även för att utveckla slöjden inom länet. Inom föreningarna finns en gedigen kunskap om slöjden och dess lokala särdrag.

Kontakta oss