SYMPOSIUM

STICKSYMPOSIUM

FULLTECKNAT

exrabild    bild 2

FULLTECKNAT

På Östergötlands museum finns en fin samling med stickade prover,
skisser och modeller från 1940 - och 50 talen. Det är skisser på koftor med mönsterstickade prover i tunna tvåtrådiga ullgarner i olika färgställningar, stickade vantar och sockor med underbara broderier komponerade av olika formgivare.
Mönstersamling har tillhört Hemslöjden i Östergötland och varit i produktion och till försäljning i Hemslöjdens butik på 40 och 50 - talen.
Det här fina materialet är utgångspunkt för sticksymposiet STICKA RETRO den 13 - 15 oktober i Linköping. Det blir workshops i mönsterstickning, brodera på stickat och mönsterkonstruktion för stickning. Vi gör också en utflykt till Brinks spinneri i Vreta Kloster. I Slöjdgalleriet visas samtidigt en utställning med samma namn, ett urval av skisser och prover ur museets samling att inspireras av.

13-15 OKTOBER

HEMSLÖJDEN I ÖSTERGÖTLAND

FREDAG

10.00 Registrering, fika finns framdukat från 9.30

11.00
Föredrag
STICKA RETRO- FRÅN 1940- TALEN TILL IDAG
Tiden, plaggen, tekniken och materialet - hur kan det inspirera oss idag?
KARIN KAHNLUND

12.00
Lunchsmörgås från Simons bageri och rosteri

13.00
Visning av utställningen RETROSTICKAT, Slöjdgalleriet
ANN-SOFIE SVANSBO ANNA LINDQVIST

VALBARA WORKSHOPS
13.30
Workshop, alternativ 1

16.30
MÖNSTERSTICKNING PÅ FLERA SÄTT
Du får prova att sticka mönsterstickning och hålla i trådarna på olika sätt, i höger hand, i vänster hand eller i båda.

Stickningen blir roligare och du slipper få trassel på trådarna.
Du kan också prova att sticka mönsterstickning fram och tillbaka och på så sätt undvika de aviga varven. Vi provstickar mönster i flera färger och även i kombination med struktur-mönster.

Ta med: ullgarn och stickor.Om du inte har garn finns det att köpa i samband med workshopen.
KARIN KAHNLUND

bild 3

13.30
Workshop, alternativ 2

16.30
STICKA MÖNSTER OCH VÅGA KLIPPA
På den här workshopen får du handfasta tips och råd kringhur du kan hålla garnerna för att få ett bra resultat när du mönsterstickar med flera färger.Du får också prova att sätta saxen i det du stickat och klippa upp din rundstickning.

Ta med: ullgarn och stickor. Om du inte har garn finns det att köpa i samband med kursen. Inför workshopen kommer du att få en stickläxa som du ska förbereda hemma och ta med.
HELÉNE WALLIN


LÖRDAG

9.00

bild 4

Utflykt till ULLSPINNERIET BRINKHANTVERK, VRETA KLOSTER
Ett mini-ullspinneri som även tar emot ull för lönspinning, samt bedriver försäljning av garner och alster från gårdens alpackor, angorakaniner,får, och angoragetter.
Buss avgår från Hemslöjden 13 - 14 Lunch, Hemslöjden

WORKSHOPS 1 OCH 2 DUBBLERAS (EJ VALBARA)

14 - 17
Workshop 1
KONSTRUERA MÖNSTER FÖR STICKNING
Du får lära dig att ta mått och konstruera ett pappersmönster för en kofta eller tröja och utifrån det räkna ut ett grundmönster för stickning.

ELLEN WISTRÖM, ANN-SOFIE SVANSBO

14 - 17
Workshop 2
BRODERA PÅ STICKAT

bild 5
Du får pröva på att brodera och kombinera olika stygn och sömmar, utgångspunkten ärväl kända styg som för- och efterstyg, läggsöm,langett, knutar applikationer m.fl.Britt-Marie inspirerar till att utveckla broderi på stickade plagg och i små plaggdetaljer.I kursen ingår tre stickade provlappar att brodera på, tapisserinål utan spets, garn och ett litet kompendium.

BRITT-MARIE CHRISTOFFERSSON

SÖNDAG

9 - 12
Workshop 1 BRODERA PÅ STICKAT
Britt-Marie Christoffersson

9 - 12
Workshop 2
KONSTRUERA MÖNSTER FÖR STICKNING
Ellen Wiström, Ann-Sofie Svansbo
Avslutning


MEDVERKANDE

KARIN KAHNLUND

bild 6
Karin arbetar med stickning på olika sätt i det egna företaget Uppstickaren; säljer garn och stickmaskiner, utbildar i handstickning och
maskinstickning, bl.a. på Sätergläntan, HV skola och i egen regi.Karin drivs av att utforska stickningens möjligheter och variationer. Hon är också stolt över att vara en länk i den långa kedjan av stickerskor som för våra lokala sticktraditioner vidare till nästa generation.Författare till boken Sticka efter Svenska Mönster.

BRITT-MARIE CHRISTOFFERSSON

bild 7
Britt-Marie är textilformgivare med lång yrkeserfarenhet. Hon har bland annat arbetat inom tapet och textilindustrin och varit medlem i 10-gruppen. Som en uppföljning av hennes två första stickutställningar har hon gjort böckerna Svenska tröjor och Stickning - ett hantverk att utveckla. Den tredje utställningen Brodera på stickat visas sedan en tid runt om i landet och  arbete med en bok med samma innehåll har påbörjats.

HELÉNE WALLIN

bild 8
Heléne är en hängiven stickerska med mångårig erfarenhet av olika sticktekniker. Hon är ofta anlitad som ledare för kurser i flerfärgsmönster, spetsstickning och andra traditionella sticktekniker. Hon bloggar sedan många år på En till stickblogg och är en av rösterna bakom den populära stickpodden Nördic Knitting.

ELLEN WISTRÖM

bild 9
Damskräddare och  driver eget skrädderi i Linköping sedan tio år tillbaka. Ellen jobbar med traditionella metoder och material och lägger stort fokus på tillskärning och passform. Ellen kombinerar sömnadsuppdrag med undervisning, är sedan många år tillbaka lärare på Hemslöjden i Östergötlands populära kurser i mönsterkonstruktion och klädsömnad.

ANN-SOFIE SVANSBO

bild 10
Länshemslöjdskonsulent i Östergötland  sedan många år tillbaka, kombinerat med en deltid på Linköpings universitet där hon undervisar i formgivning. Författare till böckerna Östgötadräll och Broderier från 50 - 60 talen.

ANNA LINDQVIST

bild 11
Anna Lindqvist är avdelningschef för Samlingar och konservering på Östergötlands museum. Hon är kulturhistoriker med ett stort intresse för de moderna, textila kulturarven. Författare till Tryckt till jul om tryckta textilier samt Broderier från 50- och 60-talen


ANMÄLAN

TID:
Fredagen den 13 oktober kl 10 ,avslutassöndagen den 15 oktober kl 12.30

PLATS:
Hemslöjden i Östergötland, Linköping,Briks hantverk, Vreta Kloster

KOSTNAD:
Kostnad för tre dagar 2600 kronor.
I det ingår alla evenemang, grundmaterial till workshops där inte annat anges.
Fika, lunch,du står själv för boende och frukost.
Utförligare instruktioner om vad du ska ta med dig får du i samband med kallelsen.
Du behöver grundläggande kunskaper i stickning.
För hela programmet, information och anmälan:
www.hemslojdeniostergotland.se
För mer information kontakta
Hemslöjden i Östergötland/Ann-Sofie Svansbo
ann-sofie.svansbo@hemslojd.org
Tel 0706 40 05 81
Obs! begränsat deltagarantal, sista anmälningsdag: 2 oktober
Arrangör Hemslöjden i Östergötland i samarbete med Östergötlands museum
www.hemslojdeniostergotland.se

bild 12

FULLTECKNAT

Högst upp

hemslojd

Hemslöjden i Östergötland

Hemslöjden bevarar och förmedlar intresset för slöjden

Vi arbetar även för att utveckla slöjden inom länet. Inom föreningarna finns en gedigen kunskap om slöjden och dess lokala särdrag.

Kontakta oss