Allmän kurs med slöjd och hantverksinriktning/halvtid i samarbete med Lunnevads folkhögskola
Du får kunskap om slöjd- och hantverkstekniker inom tre olika material och teknikområden, TRÄ, SMIDE och TRÅDSLÖJD, en praktisk – estetisk kurs i ett teoretiskt sammanhang.
Du går två dagar i veckan under läsåret där en dag är förlagd till Lunnevads folkhögskola i Sjögestad och en dag till Hemslöjdsgården och smedja i Linköping. Utöver detta deltar du i skolans introduktionsvecka och en vecka med skolans folkbildarkurs tillsammans med alla deltagare på skolan.
På Lunnevad studerar du tematiskt, teman som utgår från agenda 2030 med hållbarhet och miljö i fokus. Hur kan de nya samhällsbehoven dra nytta av de gamla kompetenserna? Vad i hur vi levde förr kan vi använda för att nå våra framtida miljömål? Kan trä-, smide-, och trådslöjd hjälpa den moderna människan att leva mer hållbart? Ämnen som ingår i temastudierna är naturkunskap, samhällskunskap, historia och svenska.
På Hemslöjdsgården läser du följande:
- Klassiskt järnsmide med ässja och städ.
- Träslöjd, enkel bruksslöjd med handverktyg och maskiner.
- Trådslöjd med utgångspunkt i traditionella metalltrådsarbeten som kan utvecklas till ett eget formspråk.
Du lär dig tillverka föremål och produkter med traditionella verktyg och metoder. Grundläggande skissarbete och formgivning för dina arbeten ingår också i kursen. De olika teknikerna är indelade i tre olika block med 11 veckor för respektive område.
Lärare
Alice Brengdahl, trådslöjd
Lennart Larsson, järnsmide
Bertil Samuelsson, träslöjd
Du får också möjlighet att studera äldre föremål i en autentisk miljö. På Lunnevad står Egebystugorna, en miljö i ursprungligt skick med bevarande inventarier sedan flera hundra år.
Kurstid: För vårterminen 10 januari - 20 december 2022 För höstterminen 22 augusti - 20 december och 9 januari - 2 juni 2023 Kurslängd 38 veckor.
Ansökan: Lunnevads folkhögskola
Kursen är studiestödsberättigad hos CSN på gymnasienivå (A1)
Välkommen att kontakta Anna Cardenbäck
biträdande rektor, linjesamordnare allmän kurs.
Mobil: 073-096 76 51
Om du har frågor om slöjd- och hantverksdelen kontakta: